Klik kalau nak tahu selanjutnya

Kenapa kena bayar zakat



Kenapa kena bayar zakat? Alhamdulillah, terfikir jugak kenapa nak kena bayar zakat ni kan.. Walaupun bertahun-tahun kita bayar zakat, tapi tak pernah terfikir pulak kenapa.Taw-taw je kena bayar. Zakat ni bukanlah sejenis paksaan dalam Islam yang seolah-olah memberatkan muslim sekalian ye ye.. ehem, Ustazah mula bagi ceramah. Erkk..

Pernah tak lepas 2-3 hari dapat gaji, seminggu lepas tu terus rasa duit tak tahu terbang ke mana, rasa macam dah selit celah-celah purse konon-konon buat tak hengat ada duit kat situ, tapi memang tak ade jugak at last. Penah tak, penah tak?? Mesti penah. Ececeh, buat - buat muka tak penah la tu kan..

Memang duit kita akan rasa cepat habis tak tahu ke mana. Ini mungkin sebab rezeki dari kerja kita tu kurang berkat. Keje diamanahkan 8 jam sehari, tinggal 3 jam keje, 5 jam dok pot pet pot pet bergosip sakan pasal Minah kawen awal, Mamat kena tangkap curi durian crepe seketul, layan Facebook berjam-jam..

Maka bagi mensucikan hadas kecil ini, eh bukan , mensucikan rezeki aka gaji kita bagi lebih berkat, lebih baik kita bayar zakat dan bersedekah. Terus je ke laman web Pusat Pungutan Zakat yang canggih manggih ni.Ha, sekarang ni semua dah pakai internet taw, bukan ko sorang je.Haa...

.Memang sangat mudah, boleh kira anggaran nak bayar zakat dan boleh bayar terus! Oke, sila- sila .


p.s: Kadang-kadang anak-anak jadi degil tak dengar cakap mak bapak sebab makan hasil rezeki tak berkat.

Cara pilih berus gigi yang betul

Selama korang hidup dan menggosok gigi berapa dekad ni, tahukah korang cara pilih berus gigi yang betul?
Tadaaa, ni i nak bagi few tips untuk pilih berus gigi yang sesuai dengan kita-kita.

1.Pilih yang kecik pada bahagian hujung, atau dalam ertikata lain, bemtuk tirus atau tapered pada hujung berus.Ini memudahkan korang untuk gosok gigi pada bahagian belakang.Kalau just gosok gigi depan je, gigi belakang yang mudah rosak sebab banyak food trapped taw!

2.Jangan guna berus gigi yang bulu bristle yang hard.Guna yang medium atau soft.Otherwise, korang akan dapat lelasan gigi yang mana korang jangan harap nak makan Tutti Frutti atau ice cream goreng tepi jalan.Siyes ngilu!


Ni adalah berus gigi Colgate Slimsoft terbaru.Sangat sesuai untuk dijadikan berus gigi kepada mereka yang dah ada berus gigi berbunga-bunga macam bawah:


Klik iklan  Colgate Slimsoft kat sebelah untuk tahu lebih lanjut! Selamat menukar berus gigi =)

Review: Inner Ayraa Al Humaira Contemporary

Inner Al Humaira Contemporary ni dah lama i perhatikan.Perati saje beb, sebab asal nak order je, sold out.Nafsu sopim online memang sentiasa membuak-buak, tapi mesti termiss jugak akhirnya.On that historical day, cewahh, ada jugak la stok inner Ayraa ni kat website Al Humaira Contemporary ni.Den terus isi borang order and submit dengan penuh semangat berkobar-kobar.2 tahun tu den pondam segalo kefrustetan untuk dapatkan inner Ayraa ni.


Memang servis Al Humaira ni sangat cepat dan pantas.2 hari order gue sudah sampai.Memula pakai , apehal kepala tersangkut kat celah-celah ni.Besar sangat ke kepala i ni? Rupa-rupanya jakun sebab tak penah pakai inner neck yang macam inner neck ninja tuh.Hehe.. jangan marah ya.

Sangatlah selesa bagai Inner Ayraa ni.Kain cotton yang melekap kemas pada kepala, 
boleh la tipu-tipu tutup muka bulat itu.Worth buying.
Okeh, thank you Al Humaira!

Happy Diwali

Happy Diwali to all Hindus !!


 

Review Palazzo

Dolu-dolu riso nak pakai palazzao sebab pernah beli kat pasar malam yang harga RM 45 tapi balik pakai sangat fit hingga ikut bentuk b*nt*t itu.Serik sampai bertahun-tahun mengekang perasaan yang teringin sangat nak pakai tapi takut membazir duit lagi.
Akhirnya saya ter'view' belog online shop Eight Design Boutique.Tertarik hati untuk order.Lantas isi borang order.
3 days later....
Owh yeah sudah dapat Palazzo Aina IV from Eight Design Boutique.

Black

Perasaan sangat selesa bila memakai palazzo ini.
Material palazzo ni soft cotton yang selesa, mudah digosok dan yang penting tak mengikut shape body
Harga : RM 70
Berbaloi untuk dibeli dan saya nak order yang second one sekarang! 
Maybe kaler ini kot:

Dark grey 
* Laa, baru perasan kaler ni dah sold out rupenye.Isk isk


Review : BB cream Maybelline



Lepas BB cream Elianto (boleh baca review kat sini) habis, saya tercari-cari next product untuk saya cuba.
Nak try Garnier? Silky White ? or Maybelline? Dah la boleh jer BB cream tu habis licin masa tengah mekap untuk pegi Karangkraf.Oh macam mana kalau muka nampak buruk dan tak berseri? Seb bek sempat singgah kat Watson Plaza Alam Shah semata-mata untuk beli BB cream (iye ke tangan kau tu capai BB cream aje? Rasenya ada lagi In 2 It Sheer Shimmer Blusher dalam plastic bag Watson tu).

Oh best beli kat Watson sebab sape ada member kad dapat point yang boleh tolak dari total payment nanti.
Lastly i choose Maybelline BB cream 8 in one instead of Garnier and Silky White.Itu pun sebab promoter Watson dah pandang-pandang sebab sangat lama baca label kat belakang semua BB cream yang ada sampai kalau ada customer tanya haku pun boleh jawab dengan confident sekali.

Sebab my aim ialah untuk smoothes,correct and conceals my skin (with other 5 improvements to perfect your skin). 

Ahemm, setelah try out this product:

Texture slightly lebih ringan dari BB cream Elianto
Mudah untuk diratakan (takde capuk-capuk putih kat muka)
Tutup parut jerawat yang ada dengan baik

Sonok jugak la dapat BB cream yang sesuai ni ^_^

Warna air kencing : Sihat atau tidak

 

Cloudy or milky urine 
-tanda-tandajangkitan pada pundi atau salur kencing

 Dark brown but clear urine 
- tanda-tanda penyakit liver, iaitu kerosakan pada hati samaada acute viral hepatitis or cirrhosis, yang menyebabkan lebihan bilirubin dalam urin

Pink, red, or lighter brown urine: 
  • Pewarna, blacberry
  • Anemia
  • Kecederaan pada buah pinggang
  • Ubat-ubatan
  • Urinary tract disorders

Dark yellow or orange urine:
  • B complex vitamins or carotene (yea, betul! )
  • Ubat-ubatan
  • Recent laxative use

Green or blue urine:
  • Pewarna tiruan
  • Bilirubin
  •  Ubat-ubatan
 Patutla urin tetiba kaler dark yellow, sebab i ada ambik B complex sebab rasa macam kurang vitamin aje lately. Nasib baik bukan sebab penyakit serius.Lega~~~

Sebab-sebab rambut gugur


Owh, lately rambut semakin gugur bak bunga sakura berguguran masa musim luruh. Bangun tidur dan masa mandi adalah waktu favourite untuk rambut gugur. Terus Google penyebab rambut gugur :

Sebab-sebab rambut gugur :

1.Perubahan hormon
2.Kurang pengambilan protein dalam diet
3.Kurang pengambilan zat besi dalam diet jugak
4.Masalah kesihatan : Thyroid,Rawatan kanser
5.Ubat-ubatan
6.Stress

Boleh juga menuju ke post tentang rambut sihat untuk tengok pemakanan sihat untuk rambut (sebelum ini rambut agak sihat dan beralun macam rambut Rozita Che Wan =p )



In my case, rasanya sebab diet imbalance,iaitu kurang protein dan zat besi.Coz i rarely ambik makanan high protein macam ikan,sayur-sayuran,kacang-kacang dll.Tak sempat dek kesibukan kerja yang melampaui batas T_T

5 faedah chocolate untuk wanita

Dear ladies, 

Tahu tak bahawa chocolate itu membawa faedah untuk kita kaum Hawa yang comel lotey ini? Aaaha, jangan salah faham! Bukan semua jenis CHOCOLATE membawa faedah, oleh itu kita harus teliti dulu kandungan chocolate tersebut. Mari meneliti bersama-sama kandungan chocolate sebelum mengunyah  hancur-hancur chocolate lantas pembalut dibuang di tepi jalan.

Go for Dark Chocolate!

Sebab, ia mengandungi antioksida yang lebih dari white chocolate or milk chocolate. Pilih kandungan lebih dari 65% cocoa, barula bawa manfaat instead of mudarat =)

sweet, rich, and delicious!


1.Chocolate mengandungi Flavonoids, yang bertindak sebagai antikoksida yang melindungi badan dari radikal bebas serta menlambatkan proses penuaan - Aging

2.Makanan yang melindungi jantung anda.Flavonoids juga mampu meningkatkan flexibility of veins and arteries (pembuluh dan salur darah )

3.Makes you happy - merangsang pengeluaran endorfin.

4.Mengurangkan stress, dimana ia mampu merangsang penghasilan Serotonin yang bertindak sebagai anti depressant.Sesuai juga untuk ibu mengandung di samping untuk mengurangkan stress, maybe akan melahirkan baby yang riang dan lebih mudah senyum!

5.Meningkatkan kecerdasan minda:

"A University of Nottingham researcher found that drinking cocoa rich in flavanols boosts blood flow to key parts of the brain for 2 to 3 hours, which could improve performance and alertness in the short term" -womenshealthmag.com


atau cara yang moden dan mudah untuk hilangkan stress ialah dengan main Choclairs STACK-A-BOOM!!



Masker mengurangkan jerawat pada muka

Ingin mengurangkan jerawat pada muka?Apa kata cuba masker ni, 
Masker Jerawat Indah Warni

Fungsi: 
mengecilkan pori-pori, mengurangkan kelebihan minyak, serta merawat kulit berjerawat.

Saya dah try, baru je tadi.Campur dengan Air Sari Mawar Putih.Terasa kelembutan pada kulit.Muka akan jadi kekuningan sebelum basuh, maybe sebab ada kunyit ke apa ke, sebab diperbuat dari bahan-bahan semulajadi.Serbuknya agak susah nak ditempek ke muka, redah ajelah.Janji melekat.Tekstur ala-ala scrub pun ade jugak.Need to try this for few times untuk nampakkan keberkesanannya...

 



By the way, terjumpa belog yang menarik, Fyna here. (Erkk, maybe orang lain dah lama jumpa, saya je baru jumpa belog ni )Memang bagus belog ni, banyak review tentang produk,tutorial and tips mekap.Jom jengah!

Hilangkan kegatalan kulit kepala dengan Syampu Sunsilk Lively Clean & Fresh

 Sedikit info tentang Syampu Sunsilk Lively Clean & Fresh:

Syampu Sunsilk Lively Clean & Fresh diperkaya dengan Vitamin Citrus Complex untuk menanggalkan lebihan minyak pada kulit kepala sambil membersih dan menyegarkan rambut anda. Untuk hasil terbaik, gunakan bersama Perapi Sunsilk Lively Clean & Fresh. Ia membantu menyuburkan hujung rambut, mencegah masalah rambut kusut, mengurangkan keguguran rambut semasa anda membuka tudung walaupun setelah dipakai seharian


Cantiknya Heliza Helmi pakai shawl warna Lime ni kan?
Jom kita beli shawl kaler Lime jugak nak? 
Untung-untung dapat jadi model atau duta Sunsilk (berangan ganti Heliza Helmi ni.. ) 

Sebelum bertandang ke rumah terbuka, jangan lupa pakai Syampu Sunsilk Lively Clean & Fresh 
masa mandi! Barula terasa kesegaran pada kulit kepala hingga mampu bertandang sampai ke malam dengan wajah yang fresh dan tak tergaru-garu pada kepala!

Tutorial gaya tudung lepas pakai Syampu Sunsilk Lively Clean & Fresh :


Anyway Mr Nuffnang, thanx for the BE =) and Gliteratti status back !

Apa itu bronzer?

Bronzer hampir sama dengan blusher.Tapi bronzer ni lebih kepada contouring face.Macam orang putih,they loved tan skin,so diorang mencipta sesuatu yang boleh buat kulit diorang nampak tan, selain kena pergi jemur diri tengah panas masa Summer.

Warnanya ke arah choclate, dark gitu.


Tak macam blusher yang kalernya lebih kepada pink rosy and give colours to your cheek!



Cata pemakaian bronzer:


5 tips licinkan kulit

My blog search keyword :


Eeh, tak sangka ada jugak termasuk tentang petua nak licinkan kulit mek (Walaupun sebenarnya tak faham sangat 'kulit mek' tu ) Maybe kulit mek siti atau mek habsah agaknya.Pernah jugak la terserempak dengan artis Mek Habsah kat kedai makan kat Cherating, memang kulit beliau licin pun =)

Meh nak share 5 tips atau petua licinkan kulit especially kulit muka.

1.Exfoliate once a week atau buat penggelupasan menggunakan scrub seminggu sekali untuk kulit normal dan 2 kali seminggu untuk kulit berminyak.Jangan guna produk yang ada hidrokuinon ye! Ianya sama seperti menggunakan clorox di muka!

Resepi scrub muka semulajadi :
 gula pasir + sedikit olive oil = scrub la muka sampai licin .Kalau tak licin juga,sila guna kertas pasir.LOL

2.Mesti pakai mosturizer walaupun kulit berminyak.Kan ada kat depan produk muka tu,tulis untuk kulit jenis kombinas,berminyak atau normal.Pilih yang sesuai dengan kulit supaya tidak semakin menggerutu macam katak puru

3.Cuba buat masker pisang ni, sebab nenek-nenek selalu ambik kulit pisang lantas disapu di kaki atau betis untuk hilangkan parut.Orang muda-muda selalunya buang kulit pisang tengah jalan sampai ada orang jatuh tertonggeng.

Hancurkan pisang dan tambah sedikit susu segar.Sapu pada muka.Buat sekerap mungkin

4.Drink a lot of water 

5. Remember if all else fails, go see a dermatologist!

Tutorial Make up untuk hari raya

Ingin nampak cantik dengan gaya bersederhana tak maw nampak over? Jom try mekap ala nude, no make up make up ni.Nampak natural, just add  some make up untuk menyerlahkan natural beauty korang je.

Sempena hari raya Aidilfitri yang mulia ini, saya memohon ampun sekiranya ada terkasar bahasa dalam belog ini,yang menyinggung perasaan atau mengambil kata-kata atau gambar tanpa kebenaran (but i put your link below, so it's fair right? coz i just wanna share your awesome adorable opinion and photos) no kecik-kecik hati okay?

I guess tutorial make up ni sangat sesuai untuk mekap hari raya yang tak over dan looks natural.Try it!


Shopping raya at QOMA and Sugarscarf

Untuk raya tahun ni, saya baru sempat beli tudung raya semalam.Semalam isi borang, semalam juga bayar kat online shop ni.Memang plan dari awal nak pakai shawl beads, ala meriah gitew. Mula-mula berangan nak dapatkan Shawl Shasmeen from Radiusite:

 Tapi almklumla, bagi saya yang jenis malas nak menunggu depan laptop untuk book,memang tak sempat.Seminit dua dah terus sold out.Memang raya ni satu Malaysia pakai Shawl Shasmeen Radiusite ni.Fenomena baru from Ika (she's so cute actually!)

Saya order Sofia from Sugarscarfbyriqa :

Sofia (nama hijab ni, bukan nama model ni yea)

dan Inner Neck Amra'a from QOMA sebab tergoda dengan kata-kata promosi mereka " inner neck paling perfect kami pernah keluarkan . :) Inner ne menjadi tudung rasmi untuk majlis nikah & majlis sanding si cantik manis blogger terkenal Irine Nadia Marcello Dot Blogspot. ". Amacam, anda tergoda tak?


Pssttt, Anda shopping online apa untuk raya tahun ni?

Iklan raya sedih from BERNAS



Touching.... T_T

Petua kecantikan: Cara nak tahu anda cantik atau tidak

Cantikkah anda? Pernah tak tanya diri sendiri korang cantik ke tak?Kalau korang rasa korang cantik, bagus,itu kompiden namanya! Kalau cakap tak cantik, ada masaalah disitu yang korang harus tangani segera sebelum merebak lagi parah.Jom cermin diri masing-masing.Petua kecantikan ni ialah macam mana korang nak tahu korang cantik ke tak,gayanya sesuai atau tidak,pemakaian dll.


Mudah saje sayang oii.. tanyalah kepada lelaki yang paling rapat dengan korang,yang setiap hari tengok korang dengan make up atau tidak.


Lelaki pertama: 

Ehemm,bagi yang dah berkahwin,cuba tanya suami korang.'Abang,ayang cantik tak?'
Jangan tanya masa lepas bangun tidur dengan air liur basi melekat dipipi dan rambut serabai! Sebab si suami akan kata dalam hati, 'buang tebiat ke bini aku.Kompemlah tak cantik' .Kalau encek suami kata cantik, tipu namanya.hehe.Encek suami ialah orang yang terbaik untuk bagi guide cara korang berpakaian,style tu seswai atau idok.Mintakla dia berterus terang,tapi korang kene ready,jangan sangat kecik hati!

My situation (cerita benar)

"B,saya cantik tak?"
"Cantik,tapi macam minah indon"
"Erkkk,kenapa plakk"
"Sebab sikat rambut leper belah dua kat tengah"
"Erkkk......."

TERUS BERGEGAS KE DEPAN CERMIN!


Lelaki kedua:

Adik lelaki.Kenapa?Sebab beliau seringkali berterus terang atau mengutuk kakaknya kaw-kaw.Tapi,pendapat mereka memang tulus ikhlas.Jangan terkejut kalau diorang dapat bagi pendapat gaya mana yang terbaik untuk korang!

My situation (cerita benar) 

"Adik,okey tak kakak pakai shawl gaya ni"
"Tak.."
"Sebab?"
"Kepala bulat,nampak bulat bulat..."
"Adess..."

SEE! They can be our stylista! Trust them okay.

Resepi Nasi Cendawan

Semalam saya cari resepi nasi yang sedap-sedap sikit.Yela,asyik makan nasi putih je, kekadang bosan jugak.Belek majalah rasa,ada resepi nasi cendawan.Hmm, macam sedap jugak.terus buat untuk buka puasa!
Resepi nasi cendawan ni mudah sangat-sangat.Try la.

Nasi Cendawan
Bahan-bahan:

Beras basmathi (saya guna beras biasa,tapi still sedap)
1/2 tin cendawan butang - di potong kecil
1 cm halia
3 biji bawang merah
2 biji bawang putih
2 sudu makan mentega (saya guna Dorina je)
1 sudu besar kicap manis
Lada hitam ditumbuk (saya guna 1 sudu besar sos lada hitam)
Isi ayam (dipotong kecil)
garam secukup rasa

Cara membuatnya
  1. Panaskan mentega & tumis bawang dan  halia hingga garing.
  2. Masukkan isi ayam.
  3. Masukkan cendawan, sos lada hitam dan kicap manis
  4. Masukkan beras & kacau. Biarkan hingga mendidih.
  5. Masukkan air secukupnya dan masak macam biasa (saya guna periuk eletrik).
*Saya buat lebih sikit, sebab saya nak goreng untuk sahur.Jadi nasi goreng cendawan.Mudahkan?

Untuk resepi nasi goreng cendawan,just tumbuk lada hitam dan bawang putih (agak-agak la yer,macam buat nasi goreng biasa tu),tumis,letak sosej atau isi ayam,then pecahkan telur.Siap!Resepi mudah untuk wanita yang busy ataupun malas bangun awal untuk masak =p

Resepi sahur mudah

Berapa banyak nak Google dahh.. resepi sahur yang mudah ni memang ramai yang nak cari! Bukan apa, sape la yang rajin sangat nak masak Nasi Beriani Gam dengan Ayam Tandoori tengah-tengah pagi buta ni.Silap-silap sahur pukul 7.Oh no no no...

Saya nak share satu resepi sahur mudah dan cepat yang baru buat pagi tadi.Gambar?Takde kuasa den nak ambek gambar pukul 4.30 tu.Silap-silap cicah kamera dalam gulai ayam.

Resepi telur dadar kacang buncis 

(bukan resepi kacang buncis goreng bertelur yea!)

Bahan-bahan:

2 biji telur
1/2 ulas bawang besar,dipotong dadu
1/4 biji Capsicum
3-4 batang kacang buncis
Mayonis (saya guna salad dressing,janji ada mayonis)
Garam secukup rasa
Lada sulah
*Cili buat sesiapa yang suka pedas ya

Cara-cara:

1.Mix semua bahan dan pukul sehingga berbuih/ sebati
2.Goreng sampai crispy atau garing.Ermmm, enak di makan bersama sardin dan nasi panas.

Mudah kan resepi sahur ni?Dah cuba,leh la tinggal komen kat sini yea!

Resepi Ayam Masam Manis mudah dan cepat

Dear reader,

Semalam saya nak google resepi ayam panggang kunyit dan sawi cina goreng dengan mushroom shitake.Tapi google pada pukul 4 petang,memang jam my resepi.com! Wawahh,semua wanita bersemangat kental untuk masak lauk pauk untuk bukak puasa! Tahniah ye.

Akhirnya, disebabkan ke'jam'an itu, saya dengan sukarela melangkahkan kaki ke Bazar Ramadan. Harga bukan main melambung tinggi.Bayangkan:

Ayam panggang kunyit paha : RM 6
Ikan keli belado: RM 4.50
Sotong jarum seketul (potong 4) : RM 3

Mahalkan? Tapi saya tak salahkan peniaga,sebab masa ni la diorang nak paw pembeli kaw-kaw.Padan muka kaw, sapa soh malas masak!Lantas saya membeli ayam celup tepung ala KFC dengan harga RM1.50 seketul.Balik rumah,saya buat resepi ni:

AYAM CELUP TEPUNG MASAM MANIS

Sos:

4 ulas Bawang Merah dihiris nipis
3 ulas Bawang Putih  dihiris nipis
1/2 biji Bawang Holland dipotong dadu
Cili padi dihiris nipis
1 inci Halia
Cuka makan (secukup rasa masam)
Sos cili
1 biji Tomato dipotong dadu
1/2 biji Capsicum dipotong dadu
Pati ayam
Sos tiram
Lada sulah
Garam dan gula secukup rasa

Cara-cara:

1.Panaskan minyak.Tumis semua bawang tadi sampai garing.
2.Masukkan halia,cili padi dan tomato.Biarkan seketika, baru masukkan air
3.Masukkan sos cili,cuka,sos tiram,pati ayam.Reneh selama 10 minit.
4.Akhir sekali masukkan capsicum,lada sulah,garam dan gula.
5.Curahkn atas ayam goreng celup tepung tadi.Boleh makan!

Product Review: Nescafe Milk Coffee Drink

Teruja baca post Hanis Zalikha about Nescafe Milk Coffee Drink (Mode : terpengaruh dengan selebriti blogger cantik,.terus pegi beli ).Patutla model-model iklan ni semuanya cantik-cantik.Mungkinkah mereka akan beli sebab nampak perempuan cantik yang guna produk mereka?





Ekceli, i love coffee so much, dan bukan beli Nescafe sebab blogger cun Hanis Zalikha yang beli.Tehehee..
(Sebenarnya time Hanis Zalikha buat post tentang Dove Dark Chocolate.Esok tiu terus terbeli.Adess..

Bagi saya, dengan seikhlas hati menyatakan Nescafe Milk Coffee Drink ni rasanya light and creamy compare too Nescafe Original yang dalam tin tu.Sesuai untuk sesiapa yang baru belajar nak minum Nescafe =)


Product review: Examo CKM 500


Intro: Erk,saya bukan penjual Examo yea.Sila jangan order dari saya.Saya hanya review produk ni sbb saya pernah menggunakannya sehingga menjadi bijaksana (ayat exaggerate melampau...)

Masa sekolah dulu-dulu, abah selalu memikirkan cara-cara untuk anaknya mendapat keputusan cemerlang dalam peperiksaan.Abah je pikir??  =p Dan mata anaknya seringkali tertutup semasa cikgu mengajar di depan kelas sehingga digelar Ratu Tidur Malaya.

Maka dengan itu, abah telah membeli Examo CKM ni untuk saya.Mula-mula makan sebiji, terus diri rasa seperti sudah mencapai darjah IQ tertinggi.Haha.Rasa macam lain je,tapi rasa level of confident tu semakin tinggi.I continue je ambil supplement ni,sebab rasa macam okey je.Result masa tu memang dah bagus.Tapi rasa macam ada perubahan minda la jugak.Ekceli,it works.

'They (penjual atau manufacturer) claimed that ia mampu: 

Mencerdaskan Akal
Menguatkan Ingatan
Menguatkan Daya Berfikir
Menenangkan Fikiran
Menambahkan Konsentrasi
Menimbulkan Minat Belajar

For me,yang paling saya ingat,ia menambahkan konsentrasi saya semasa belajar.Apapun, duhai student yang nak success,try ambil supplement (examo,kismis,air zam zam dll) to help your brain, increase your brain function.They do help.Trust me.

Thank you readers!

Product review: Lip Balm yang saya suka

Saya pernah pakai Lip Balm dari banyak brand.Tapi yang lip balm ini yang paling saya suka!

The best Lip Balm i've ever wear, Lip Ice Sheer Colour Strawberry (kiri).It will change to pink on your lips.Mmuah Lip Ice, thank you for your care...You save me from chapped lips! Sesuai untuk mereka yang sukakan warna bibir natural,sebab warna pink tu tak la over sangat.I loikee...


Yang Lip Ice Sheer Colour with shimmer tu, saya tak suka sangat.Sebab for me, shimmer makes me looks 'plastic' (bahasa apokah ini) rather than glam, since i prefer natural look (mahap English berterabur ,OH My Englisssh!).Tetapi ia tetap terpulang kepada taste masing-masing =)


Teringin nak cuba lip balm Maybelline yang chomeyl sebab combination pastel colour yang menambahkan kechomelan mereka.Adakah patut beli sebab kechomelan warna mereka?

*Beli sebab chomel,itulah perempuan..
This is what guys couldn't understand about ladies





Manfaat mandi bunga dan mandi daun

 Hari ini saya menulis sambil mengadap TV 3, nonton Wanita Hari Ini dengan tajuk yang best untuk perempuan sekalian,iaitu mandi bunga dan mandi daun.Erk,jangan salah faham.Mandi bunga yang diorang maksudkan ni bukan mandi bunga yang syirik atau kepercayaan yang bertentangan dengan islam ye (tkade jampi serapah apa-apa yea, bak kata artis Izreen Azminda) .Yang ini mandi bunga untuk menambah aura,seri wanita tersebut.Bukan sahaja wanita, laki-laki pun boleh =)

 image source : google

Khasiat mandi daun
  • Memulihkan tenaga ibu bersalin yang hilang
  • Membaik pulih rahim dan luka dalaman 
  • Lepas direbus,boleh minum,kerana menyerap dalam salur darah dll
  • Membanyakkan air susu
  • Menghilangkan kurap kayap,kecantikan kulit
Bila nak mandi?
Hari-hari mandi sampai abes pantang 44 hari

Daun apa nak guna?

(Daun segar baru petik,aroma keluar tu terasa kesegarannya)
  • Daun sireh
  • Daun lengkuas
  • Daun pandan wangi
  • kiraan ganjil 3 5 7 ubat
  • Daun jerangau gulai?? (erk, x faham daun apa,bunyinya lebih kurang itu la kott)
  • Daun belimbing buluh
  • Daun jambu batu
  • Daun pedulang?? (ni pun sama.. lebih kurang la bunyinya,kalau salah tolong betulkan ye)
  • Daun Seringan badan jadi ringan
  • Daun serai wangi
Cara buat mandian:
  1. Semua daun digabung dan ikat,lilit dengan daun serai sebab daun serai ni panjang
  2. Rebus 30 minit
  3. Boleh buat mandi auat minum

Mandi bunga
  • Sehari sebelum ijab kabul
  • Untuk kesegaran,buang toksin,bagi tenaga pada bakal pengantin
  • Bagi lelaki,sikit sahaja bilangan bunga
  • Curah air mula dari kaki,telapak kaki,untuk buang toksin dan naik ke atas,kepala last yea.So,keluar toksik dari kaki,tenaga naik ke kepala
  • Mandi di siang hari ye
  • Minum jasmine tea lepas mandi bunga,rendam jasmine sikit dalam tea tu

Hahaaa,itu je yang dapat telinga saya tangkap.Harap itu dah cukup untuk bagi info pasal mandi bunga dan mandi daun yea! Semoga diri lebih berseri lepas ni =)

Resepi Puding Roti Sedap with Chocolate Sauce

Kenapa nama post ni Resepi Puding Roti Sedap? Sebenarnya saya nak tambah title post ni as "Resepi Puding Roti Kalau Buat Memang Menjadi Sedap ".Tapi macam panjang sangat la pulak kan..Terkojut Encik Google nanti,apakejadah kaw meletakkan title post panjang-panjang dengan harapan keyword resepi puding roti akan terletak di page pertama Google? *abaikan...

Resepi Puding Roti: 
(gambar takde,tak sempat ambik lagi dah licin)


Bahan-bahan:

4 biji telur ayam
5 keping roti Gardenia
1 tin susu cair Cap Ideal
4 sudu gula
1 sudu teh esen vanilla
2 sudu butter (saya guna Dorina)
Dulang pembakar 25cm x 15cm

Sos Chocolate:

Van Houten Chocolate
Susu pekat manis
Air panas
1 sudu Tepung jagung

Cara-cara:

1.Sapukan butter pada dulang pembakar.Kiri kanan dalam semua sapu yea,jangan malas yea anak-anak..
2.Carik-carikkan roti Gardenia mengikut bentuk kesukaan anda.Kalau terer,buatla bentuk bintang ke..
3.Sapu sedikit butter atas roti Gardenia yang dicarik tadi
4.Dalam bekas lain,masukkan telur,esen vanilla dan gula.Gunakan pemukul telur yang boleh dibeli dikedai RM2 itu,pukul sehingga sebati.
5.Masukkan susu cair (susu je,tin jangan masuk sekali yea anak-anak..) kedalam bancuhan telur tadi.Pukul hingga gebu.
6.Curahkan ke dalam dulang pembakar.Bakarpada suhu 150 darjah celcius,selama 30 minit api atas bawah,tambahan 10 minit lagi guna api bawah sahaja.

Sos Chocolate:

1.Mix Van Houten Choc,air panas dan susu pekat manis bersama.Buat ala-ala air choc.
2.Masukkan dalm frying pan non stick dan masukkan tepung jagung.
3.Kacau hingga sebati sampai sedikit pekat.Siap!

Selamat Mencuba!

jom excercise

Nasi Goreng Paprik Lazat

Sesiapa yang pernah ke Kota Bharu,mungkin pernah mencuba hidangan di Restoran Wau,berhampiran dengan Hotel 5 star tepi Sungai Kelantan (err,lupa apakah nama hotel itu) Short term memory T_T

Restoran tu menggunakan warna putih sebagai tema,nampak so classy.Makanan pun sedap.Menu yang disediakan banyak jugak.Saya and family makan ini :

 3 Layer Tea Ice

 Carrot Susu

 Nasi Goreng Paprik

 Sup Daging

Nasi Goreng Cina


Sedapp! Wallawehh.Korang kena cuba =)

Membeli belah di The Pop Look

Saya teringin nak beli dress.As far as i know,the pop look offers banyak pilihan dress yang cantik-cantik,labuh dan longgar.Sesuai sangat untuk yang bertubuh pear-shaped kann...

Nak yg ni?


atau yg ini?


atau yg ini pulak?


*Tekun berfikir merenung jauh kehadapan sampai tembus laptop .

*Kepala otak berputar ligat nak pilih yang mana satu yang sesuai dipakai.supaya tidak kelihatan seperti nangka yang dibarut

Okay,i choose the first one.Sebab saya nak match kan dengan braided cardigan from Butik Comey Sokmo


Can't wait!

Sambal goreng kentang dan ikan bilis dan tauhu dan...

Tadi aku buat kuey teow goreng.Ada pulak lebihan tauhu.FYI,tauhu ni bukan boleh simpan lama sangat,nanti masam.Cek punya cek,ada la kentang,ikan bilis dan kacang.So sy try la buat resepi ni first time.Saya cedok resepi kat Cik Tom ,tapi ubah suai sikit



Bahan-bahan:
4 biji ubi kentang
Segenggam ikan bilis kering (yang sudah dibersihkan)
1 keping Tauhu 
2 keping Tempe
1/2 cawan kacang tanah kacang tanah (sukati nak buang kulit or tak)
3 labu bawang merah + 2 ulas bawang putih (ditumbuk/dikisar)
2 sudu besar cili boh
1/2 sudu kecil garam (kalau guna ikan bilis masin,tak payah letak pun takpe)
1/2 sudu kecil gula (kalau tak cukup,pepandai adjust yea!)
Asam Jawa
Minyak secukupnya untuk menggoreng dan menumis

*Kalau nak kering,tumbuk je bawang.Jangan blend.

Bahan-bahan kering yang digoreng;
Kentang (dihiris nipis, rendam didalam air yang dicampur 1 sudu teh garam. Rendam selama 15 minit, dan gorengkan sehingga warna kekuningan)
Ikan Bilis (digoreng garing)
Kacang Tanah (digoreng garing)
Tauhu  (digoreng garing)
Tempe  (digoreng garing)

Cara-cara:
1. Goreng bahan-bahan kering untuk digoreng (kentang, ikan bilis dan kacang) berasingan sehingga betul-betul garing supaya bila dicampurkan dengan sambal ia akan rangup dan tidak lembik.
2. Panaskan sedikit minyak dalam kuali dan tumiskan bawang besar dan bawang putih yang ditumbuk hingga naik bau.
3. Masukkan cili boh dan masak sehingga betul-betul masak iaitu bertukar kepada warna merah gelap. Cili hendaklah dimasak dengan betul supaya baunya tidak maung.
4.  Masukkan gula, garam, perasa dan air jawa.
5. Untuk tahu sambal telah matang (cukup masak), sambal akan berwarna merah pekat gelap.
6. Setelah itu baru masukkan ikan bilis, kacang dan kentang yang telah digoreng garing ke dalam kuali. Perlahankan api dan gaul rata biar sambal betul-betul kering barulah boleh diangkat. (jangan terlalu lama bagi mengelakkan ikan bilis menjadi liat)

**Sambal tu, kalau dimasak betul2 kering, boleh disimpan sehingga 1-2 minggu.Erm,tapi kalau campo tempe dan tauhu,tak tahu boleh simpan lama ke tak...Ada sape-sape tau?

How to love someone

Have you ever fall in love with someone?



Yes, i am.

Saya nak share sikit tips bercinta:

"I give you my heart, please don’t hurt it, cos if u do, i will die" -Anonymus

-Don't give him 100%.But love him the way he is.Kalau bagi lebih-lebih,orang kata diri sendiri yang merana.Is it true?

"What is love?………. Love is friendship. If you can’t be my best friend, then you can’t be my love" -Anonymus

-Try to be his friend.Coz kadang-kadang,we need to spent time together and understand each other macam kawan-kawan (termasuk hubby sendiri)

"Love does not begin and end the way we seem to think it does. Love is a battle, love is a war; love is a growing up" -James A.Baldwin

-Gaduh-gaduh tu mesti ada,kita kan manusia biasa.Cuma cara penyelesaian tu kena la tepat dan matang.Lagipun selalu kena bertolak ansur.Okeh?

p/s:Ada tips lain?Boleh share sama-sama..

RESEPI KARI HIJAU THAI

     Semalam sy tengok tv,Jalan-jalan cari makan TV3 ada promo dan resepi 3 jenis kari; Kari Melayu,Kari India dan Kari Thai.Teringin sangat nak makan Kari Thai,tapi kene pi Bangkok House pulak...terus cari resepi...
    Maaf ye Ezani and Che Mat,saya pinjam resepi,copy kat belog,senang saya cari nak buat nanti.Untuk resepi asal,sila ke belog diorang ye? 
    Untuk resepi masakan Thai,korang boleh juga ke  http://www.templeofthai.com/recipes/
    RESEPI KARI HIJAU THAI/THAI GREEN CURRY 
     Templeofthai.com
    Resepi asal :Ezani Masterchef
    Bahan-bahan:
  • Pes kari hijau
  • 5 biji bawang merah kecil
  • 4 ulas bawang putih
  • 3 cm halia
  • 1 biji limau nipis - untuk diparut kulitnya dan diambil isinya
  • 3 cm belacan
  • 3 batang daun bawang
  • Segenggam daun selasih
  • 3 batang cili hijau
  • 14 biji cili padi hijau
  • 2 cm kunyit hidup
  • 1/2 cawan santan
  • 1/4 cawan minyak
  • 2 cawan air
  • 4 helai daun limau purut
  • 1 ekor ikan @ ayam,terpulang nak guna apa

  • Gula
  • Garam
  • Jus limau
            BAHAN PES KARI HIJAU 
 
1 batang serai, hiris halus
1 -3 biji cili padi siam, hiris halus (mat guna 10 biji + 2 cili hijau)
2 biji bawang merah, hiris halus
4 - 5 biji bawang putih, cincang
1 inci lengkuas atau halia (mat letak lengkuas dan halia)
1/2 cawan daun ketumbar (mat guna semua sekali termasuk akar)
1/2 cawan daun selasih atau sweet thai basil
1/2 camca teh serbuk jintan manis
1/2 camca teh serbuk lada sulah
1/2 camca teh serbuk ketumbar
3 camca besar sos ikan (nampla)
1 inci belacan
2 camca besar jus limau nipis
1 camca teh gula perang/merah
3 - 4 camca besar santan
Cara-cara menyediakannya:
  • Masak bahan pes kari hijau dalam minyak dan santan hingga garing dan pecah minyak.
  • Masukkan air, daun limau purut dan cili padi.
  • Biar mendidih.
  • Tambah gula, garam dan jus limau secukup rasa.
  • Masukkan ikan dan reneh hingga masak.
  • Hidangkan dengan halia dan bawang putih goreng.

Make up review: Elianto Baked Blushed


Baked blushed yang sedap.



Review:

Sedikit shimmer,tapi tak la clear sangat.Just nice dan sedap dipakai.Mudah diratakan ke pipi gumuk dan gebush.Natural colour dan yang penting tak nampak macam badut sarkas yang berjalan membeli belah di Jusco Tebrau.

Itu sahaja.Sekian ^_^

Review yang pendek ini ditaja oleh Elianto .Oke-oke,bukan Elianto taja.Tapi dapat free membership sebab pembelian melebihi RM50.

Klik sini untuk mekap tips : http://www.elianto.biz/tips_trends/women.html

p/s: Kalau tak silap,sekarang Elianto buat SALE up to 70% tawww!

Review: BB cream and blusher Elianto

Dapat beli mekap baru! Hooyeahh..sebab dh lama tak beli,asek berangan nak beli mekap baru.Mekap lama dh expired.Ye ke? Merekacipta alasan dan buat-buat tak tahu.

Review mekap baru beli, dari Elianto:


1.BB cream ultra white ~ kata jurujual tu,harga ada diskaun,biasa RM70 lebih.Hari ni RM50 lebih..dan dan aku nak beli,tang tu jugak ada diskaun..perkataan  ‘diskaun’ tu agak alergik bagi saya.Asal dengar je,mesti nak beli.Asal dengar nak beli..asal dengar (erk,brape kali nak ulang ni?)
Saje nak membuktikan aku alergik.Muahahaha..


2.Baked blusher- nama pun dah sedap kan?Macam baked doughnut, baked cinnamon roll, baked apple pie from Mc Donald (lalala..penambah kesedapan rasa baked yang melampaui batas).Belum dengar penerangan (ayat skema.LOL) kat label belakang lagi.

‘Baked blusher consist of multiple shades baked together in a single pan.Sheer and lightweight upon application,it creates natural hues with a pearly shimmer’
Rasa macam iklan big apple doughnut kan?


Oke-oke..saya dah pakai.Balik umah terus pakai dengan berkobar-kobar.BB ultra cream white ni memang tak berminyak macam yang promoter tu cakap.Kulit jadi smooth dan mekap sekata.Terasa gebu dan comelll gitew.

Anti aging and lifting kene tunggu saya umur 50 thn,baru boleh buat review part 2 (Belog ni wujud lagi ker?hmm..)

 Baked blusher?Tunggu review part 2.Saje buat stail filem.Berangan lagi *sigh

Resepi carrot cake yang sedap

Saya buat carrot cake semalam,guna resepi dari sini.Sedap dan gebu!Tapi saya tukar sikit resepi kek carrot ni,sebab walnut tak jumpa kt kedai.Hasilnya masih sedap!


Bahan-bahan ( 1 biji kek )

  • 2 1/2 cawan parutan carrot (lebih kurang 3 batang carrot)
  • 4 biji telur
  • 1 cawan minyak sayuran
  • 1 1/2 cawan gula putih
  • 2 cawan tepung
  • 1 sudu teh soda bikarbonat
  • 1 1/2 sudu teh baking powder
  • 1 1/2 sudu teh serbuk kayu manis
  • 1 sudu teh serbuk buah pala (nutmeg)
  • 1 sudu teh vanilla
  • 1/2 sudu teh garam
  • 1 cawan hazelnut cincang
  • 1 cawan badam kisar

Cara-cara

  1. Panaskan oven 185 C. Sapukan sedikit minyak pada tin kek.
  2. Campurkan tepung,baking soda, baking powder, serbuk kayu manis, serbuk nutmeg, garam dan ayak.
  3. Pukul telur dan gula sehingga sebati (tak payah pakai mesinl, pakai senduk kayu jer sebab tak payah nak pukul lama lama). Setelah sebati, masukkan minyak dan pukul lagi hingga sebati.
  4. Masukkan campuran tepung tadi sedikit demi sedikit ke dalam adunan telur dan kacau sebati
  5. Masukkan vanilla, parutan carrot, dan kacang cincang (lupe letak vanilla!tp seb bek rasa cinnamon ada) Kacau sebati, lepas tu tuang dalam tin kek, bakar lebih kurang 40 minit ke satu jam...ikut saiz tin kek jugak...tebal atau nipis kek ni. Lepas 40 minit tu test la sekali sekala, cucuk ngan lidi.

Hennes and Mauritz Shop



Hennes and Mauritz shop.Kat Malaysia takde lagi cawangannya.Kat Asia ni pun,hanya ada kat Singapore,Japan,South Korea,China dan Hong Kong.Ia adalah Swedish retail clothing company yang berada pada tanggan kedua bawah ZARA (Spain origin) dan atas sikit pada GAP (US punye)

Kalau pergi melencong melancong ke Europe,memang common la kedai ni.Cawangannye banyak.At first,saya tak tahu pun kedai ni global punya,ingatkan kedai tempatan je.Baju-baju yang dijual agak trendy dan berpatutan (dalam Eurpoe Currency la,jangan convert..tehehe....kalau convert,baik guna duit tu buat makan Tako Ball kat Jusco 20 bijik seminggu)

Saya cuma beli lip gloss yang harganya 1 EURO sebab comel,boleh sangkut kat handphone kalau nak.Scarf collection pun cantik.Baju labuh yang bergaya pun berpatutan dengan harga EURO.hehe..

Nanti saya update gambar ye.

Kalau nak jenguk-jenguk,boleh la ke website H & M Singapore atau pergi terus je ke Singapore ^_^

Review: Maskara

Sape penah pakai Estee Lauder Double Wear Zero-Smudge Lengthening Mascara?
Well,i got one.

Memang best sebab zero-smudge,tapi kena la bagi kering dulu lepas apply.Kalau tak,mana-mana maskara pun akan smudge @ comot kalau ter 'tonyoh' lepas apply.. =p Mudah dibersihkan dan mudah sangat di sapu.SUKEEEE~~~~harga tak SUKEEEEEE~~~~

Harga?Owh maaf sudah lupa,sebab beli 1 set dengan lipstick,perfume dan eye shadow.

Sayur warna pelangi!



Merah

Mengandungi Lycopene iaitu anti-oxidant yang melawan pembentukan sel kanser.Lycopene ni tak boleh dihasilkan dalam badan taw!Kena ambil secara luaran iaitu melalui makanan

Jingga

Sumber vitamin C and flavonoid.
Melambatkan proses penuaan dan menganjalkan muka menjadi cun melecun

Kuning

Mengandungi Mangan,sejenis mineral yang mampu menguatkan tulang
Kandungan Bromelain dalam nenas dikatakan mampu mengurangkan batuk dan kahak

Hijau
Kaya dengan Asid Folik yang membantu pertumbuhan sel atau tisu,jadi sangat sesuai dimbil oleh pregnant mummy
Isothiocyanates membantu mengurangkan pertumbuhan sel-sel kanser dalam badan

Biru

Mengandungi bakteria baik seperti  b-coli yang boleh membantu mengurangkan simptom jangkitan pada sistem urin (sistem urin tu ape?hmmm,bahasa kasarnya buang air )

Indigo
Tinggi kandungan antioksida yang boleh meneutralkan radikal bebas dalam badan untuk melawan sel kanser.
Membantu sistem pencernaan yang sihat sebab mengandungi serat tak larut

Ungu
Kaya dengan Vitamin A yang mampu mengurangkan rabun malam













LinkWithin

Related Posts with Thumbnails