Klik kalau nak tahu selanjutnya

Petua kecantikan tradisional




~Petua melicinkan dan melembutkan kulit

Susu tepung bayi dicampur dengan madu, dibancuh pekat dengan air. Lumurkan pada wajah atau badan.Biarkan selama 5-10 minit. Selepas itu,dengan membaca selawat 3 kali,cuci muka atau badan dengan air suam. Amalkan seminggu sekali sahaja....

~Petua menghilangkan parut

1. Mule2 campurkan asam jawa ngn tepung ubi.gaul sebati. kemudian campurkan sedikit air(agak2 bhn 2 leh disapu di kawasan parut). Sapukan di bhgn parut pd setiap mlm,biarkan smp esok pg br cuci. InsyaAllah, bekas parut akn semakin pudar dan hilang.Rajin2la sapu kalo nk cantik kn..

2. Bila makan pisang tu, kulitnya jgn di buang. kulit pisang di gosokkan pada kulit yang bermasalah (parut atau kering) amalkan.. lelama hilang parut tu. caaaya lah...

~Petua menurunkan semula berat badan

Amalkan minum satu sudu olive oil...100%pure pada setiap pagi.Setengah jam kemudian baru bersarapan dan minum .

~Peua melicinkan kulit muka tak sekata dan kusam

Bhn2: Putih telur + 1 lapis tisu muka

Kluarkan putih telur.. pastu amik tisu muka .. kan dia ada 2 lapis.. kuarkan 1 lapis aje. Kemudian gunting tisu tu mengikut bentuk yg anda nak tampal kat muka nanti. Pastu sapu putih telur tu kat muka dan tampalkan tisu tadi satu persatu.
Part yang paling best bila dah kering.. anda peel perlahan2.. dan nampak kat tisu tu cam berduri2..muka pon rasa tegang dan segar...

~Petua mengurangkan kedut

Masa bangun dr tdo pas kumur-kumur tu, tepuk-tpuk bawah dagu tu, pastu urut keatas sambil bace selawat 3 kali. pastu kat dahi tu tarik dari tgh dahi tu ketepi.

~Petua Kekal Langsing

Minum secawan teh cina(hijau) bersama limau nipis atau kasturi.Amalkan setiap bgn pagi, makan tgh hari,makan malam atau sebelum masuk tido.Dalam seminggu, Insya Allah berkesan..

~Petua membuang angin

Masukkan sesudu besar jintan manis dan seinci halia ke dalam periuk dan rebus sehingga
menggelegak beberapa kali..kalo nak masa...dalam 10-15 minit..Dah suam..baru
minum...dalam 4-6 bulan leh nampak kot kesannya..bergantung kepada badan asal
pengamal..sehari sekali minum pun da cukup....mula2 minum..angin byk kuar tau...

~Petua menegangkan kulit dan menghilangkan jerawat


Rebus segenggam manjakani.Biar sampai menggelegak dan pekat.Lebih elok jika direbus dalam periuk tanah. Bila dah suam,sapu je ke muka. Bila dah kering,baru cuci.

2 comments:

  1. Assalamualaikum,
    Nak konsgikan tips boleh? Saya ada beberapa petua yg saya kira; berguna untuk mereka yang masih mencari jalan penyelesaian terbaik. Kalau kulit bermasalah seperti jerawat dan kulit tak bermaya, boleh dapatkan info cara mengatasinya di:

    petua menghapuskan jerawat resdung

    Dan bagi mereka yang berminat dengan bidang kecantikan dan ingin jadikan sebagai karier, sila rujuk web page:

    Petua Kecantikan Tradisional

    Semoga berjaya. Tq

    ReplyDelete
  2. Perkongsian yang sangat menarik admin. Saya juga ada share tip kurus dan tip kecantikan di blog saya. Jemputlah melawat: http://bit.ly/beautyfatimah

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails