Klik kalau nak tahu selanjutnya

Cara-cara nak makan di sushi king



Semalam me and hubby menjakunkan diri kat Sushi King. Ntah tibe-tibe tekak rasa nak makan kat tempat yang kitorang lom penah try. Hamek kaw, jakun giler. Memula dok tercongok kat depan menu stand tu, agak-agak nanti ada la waiter jemput masuk kann.. oke encik, brapa orang? Meja sana ye..

Memang takde waiter yang datang, kata-kata aluan pun takde. Okeh, kitorang redah je la. Baru dengar kata-kata aluan dalam bahasa jepun. Aku tak paham apa yang diorang cakap tu. Pastu cam, eh, camane nak start amek sushi ni, nak panggil waiter ke? Oh NO!!!

Teros GOOGLE. Semua benda nak google. Terus taip " cara nak makan sushi di sushi king "

Oh takde yang bagi details terperinci. Paling ada pun kat belog emilia. Camane orang zaman batu yang tak penah makan ni nak ngap sushi kalau takde dalam google? Haiihh. Masalah dunia ni.

 Camane ni B ? Hmmm.. redah je lah. Angkat tangan panggil waiter (Padahal, tekan buzzer kat tepi tu yang tulis CALL =p) . Haa, nampak sangat jakun yang pertama kan? Waiter pun datang. "Okay, saya nak order air ice lemonade, ice blackcurrant lemon." Pastu nak makan yang ni (tangan tunjuk kat menu) sebab tak reti sebut.

Okeh, selamat dah.

"B, camane nak amek sushi yang gerak-gerak atas ni? "

" Hmmm, ntahh. (gelak-gelak) "

" Oke, tengok orang lain dulu "

Jiran sebelah amek jer kat atas conveyor  begerak tuh. Pastu ada signage sila letak balik tutup pinggan atas ni kalau tak nanti susah nak kemas.

Ooo, senang je. Amek je lah yang mana aku rasa agak-agak cute dan cantik. Pastu baru la ada belog yang review cakap harga beza ikut kaler pinggan. Cesss. Aku dah terambik yang mahal sebab tergoda dengan kekiutan sushi tu. RM 4.







At the end, we olls makan 4 pinggan sushi, satu main course, 2 air. Bill? Mak aih, boleh tahan. RM 40.72. Bankrup la kalo hari-hari makan kat Sushi King T_T



Kesimpulan:

Cara-cara nak makan di sushi king

1. Pas dapat tempat duduk, tekan je buzzer call untuk order, tu pun kalau nak order dari buku menu.
2. Kalau nak makan sushi yang bergerak, sila rembat je pinggan kecik yang bergerak tu, tapi kalau ko nak makan bajet-bajet, tengoklah dulu guide harga ikut kaler pinggan.Tapi biasanya makin mahal, makin sedap. Ada kicap jugak kat meja tu kalau nak cicah bagi rasa masin sikit.

Biru:  RM 2
Beige: RM 3
Pink RM 4
Red RM 5
Purple RM 6

3. Letak balik penutup pinggan atas tempat yang disediakan atas conveyer tu. Pinggan tu susun la lek lok ikut kaler.Senang nk kira.hihi
4. Pas siap makan, tekan buzzer untuk bill. Nanti waiter akan kirakan harga dan bagi bil.
5. Bayar kat kaunter depan.

(kalo nak murah, order je japanese tea.jimat)

 Arigato Gozaimashita!

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails