Klik kalau nak tahu selanjutnya

RESEPI BUTTER PRAWN



actually gmbr kt ats bukan gmbr resepi butter prawn,it is tempura prawn..xpe la..gmbr sekadar hiasan..hehe..

Bahan-Bahan:
udang besar/udang galah atau udang harimau-belah belakangnya jgn putus
1 sd teh garam
minyak untuk menggoreng
mentega tawar (unsalted butter)
daun kari (daun shj)
5 ulas bawang putih (cincang)
6 biji cili api (cincang)
kuning telur
susu cair penuh krim
½ sd teh serbuk perasa
1 sd teh garam
1 sd teh sos ikan
¼ sd teh serbuk pati ayam
1 sd besar gula

Cara:

Perap udang yang telah dibersihkan dengan garam dan goreng dalam minyak panas selama 2 minit hingga bertukar warna. Toskan.

Pukul bersama kuning telur, dan susu bersama serbuk pati ayam hingga kembang. Panaskan kuali masukkan mentega dan biarkan cair perlahan-lahan. Tumis bawang putih hingga kuning dan masukkan cili api, kacau sebentar. Masukkan bancuhan telur dan kacau hingga mula pekat, masukkan daun kari, sos ikan, udang goreng, gula, garam dan serbuk perasa. Kacau hingga bersarang dan garing. Tuang ke tapis dan biarkan mentega sejat sebentar. Alihkan ke pinggan dan hidangkan.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails