Klik kalau nak tahu selanjutnya

PELBAGAIKAN RASA SPAGETTI ANDA!




Bahan-Bahan:

500 g Spaghetti / Spaghettini etc.
1 biji bawang besar - potong dadu halus
3 ulas bawang putih - cincang halus
1 biji lada hidup atau 4 biji cili padi - dimayang
300 g campuran udang, sotong, kerang
100 ml jus tomato
1 tin tomato biji - boleh diganti dengan 3-4 biji tomato yang dicincang halus
2 sudu besar tomato puree
1 sudu besar oregano
1 sudu teh lada hitam - ditumbuk
1 sudu besar sos tiram
3 sudu besar minyak zaitun (olive oil)
Sedikit daun parsley (segar atau kering)
Garam
Gula

Cara:

1.Rebus spaghetti ikut panduan yang diberi. Toskan dan gaul dengan daun parsley.

2.Panaskan minyak zaitun, tumiskan bawang besar, bawang putih dan cili hingga kekuningan. Masukkan tomato puree dan tumiskan sebentar. Masukkan tomato, jus tomato, sos tiram, oregano, lada hitam.

3.Masak hingga didih dan kuah hampir pekat. Lepas tu masukkan campuran makanan laut, gula dan garam. Biarkan kuah agak pekat sebelum diangkat dan dihidang dengan spaghetti.

Cadangan Hidangan: Option : kalau suka gorengkan tuna (hancur) dengan bawang besar. Sedap dimakan bersama spaghetti ni !

-----------------------------------------------------------------------------------

Kalau nak ubah suai resepi anda,bahan-bahan dibawah boleh digunakan mengikut citarasa sendiri:

*Meatball-of course la nama resepi pn akan tukar jd spagetti meatball!
*Crabstick filet
*mushroom-any types of mushroom,dalam tin or yg kering punyer
*Cheese-any types of cheese,nk tambah terus dalam kuah or tabur di atas spagetti pas siap!
*PREGO or KIMBALL spagetti sauce-senang,jimat masa dan sedap!Tambah bahan-bahan basah pun dh ok!
*sosej
*Daging cincang-boley jugak ganti dgn daging burger,cincang sendirik
*Daun basil-ada jual kat supermarket dalam botol..kompom makin sedap
*Kalo ada yg suka sayur-sayuran cam carrot or bunga kobis,leh jgk la nk letak,tp dh lari sket la dr italian punye style...dh jd ala melayu plakk!

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails