Klik kalau nak tahu selanjutnya

Apa itu kolagen (collagen)

Lately ni banyak sangat produk kecantikan yang promot mengandungi kolagen. Agak-agak makcik yang jual sayur depan umah tu tahu ke tak apa itu kolagen? Kolagen ejaannya dalam bahasa omputih ialah Collagen. Kalau nak google ejaan pun kene betul. Ada yang tulis KOLEGEN, KOLLEGEN, KOLOGEN pun ada dik oii...

Apa itu kolagen?

Kolagen ni senang citer dalam bahasa paling mudah ialah sejenis protein yang ada dalam badan especially kulit, kuku dan rambut. Sape nak tahu detail pasal pembetukan secara biologi, boleh ke Wikipedia collagen ni.

Sumber kolagen?

Kalau secara semulajadi, katanya memang sumber kolagen ialah haiwan, bukan tumbuhan. Yang ada pada tumbuhan tu cam penggalak or pemangkin kolagen je. Sumber kolagen haiwan ni, kalo biasa produk2 tu dari lembu, babi atau manusia. Manusia??? Haaa, jangan tak tau, kalo kolagen dari China ni katanya sumber dari mayat banduan. Wallahua'lam. Bukan nak sebar fitnah, tapi sekadar apa yang dibaca dari majalah Wanita Oktober 2008 dalam ruangan promo Zai's beauty Formula.

Cara dapatkan kolagen secara semulajadi?

Cara nak dapatkan tu memang la kena makan. Bab-baj injek kolagen ni saya kurang setuju. Boleh baca detail pasal cara dapatkan kolagen semulajadi dalam makanan in the next post. TQ!

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails