Klik kalau nak tahu selanjutnya

Resepi berbuka: Terung Balado

Lepas dah beberapa kali pekena terung balado kat Wong Solo, rasa teringin plulak nak buat sendiri. Bukan ke susah payah nak merentasi 2 negeri semata-mata nak berbuka kat Wong Solo? So, setelah digodek-godek resepi dari Indonesia dan combine dengan rasa terung balado yang masih segar dalam ingatan - Ceewaahhhh jiwang gitu-  haruslah ujian ciptarasa dilakukan dan hasilnyaaaaa....... SEDAP CHEF MICHAEL! Meh saya tunjukkan teknik hebat saya itu:



Resepi: Terung Balado

Bahan-bahan ( 1-2 orang )
  • 1 Terung panjang (potong dan goreng sehingga kuning kecoklatan)
  • 1-2 helai Daun salam
  • 1-2 helai daun limau purut
  • 1 biji limau kasturi
  • Garam, gula, kicap manis
 Blend/tumbuk:

4 ulas bawang merah (saya guna yang jenis besar, so 'bumbu' nya banyak skali dong!)
2 ulas bawang putih
2 tangkai cili merah besar
2 tangkai cili padi (jika suka pedas)
1 sudu cili kisar (cili boh) - jika suka
1/2  buah tomato merah
1/4 sdt belacan bakar
2 biji buah keras

Cara-cara
  1. Tumis bahan yg ditumbuk/dikisar sehingga naik bau dan kekuningan. 
  2. Masukkan daun salam dan daun limau purut (koyakkan atau hiriskan dulu). Perasakan garam dan gula (boleh tambah sedikit kicap manis).
  3. Masukkan terung dan kacau hingga sekata.Angkat dan hidangkan.
  4. Cara hidangan..Perahkan limau kasturi di atas terung.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails