Klik kalau nak tahu selanjutnya

Resepi sambal belacan goreng gerenti sedap

Hubby sangat suka makan sambal belacan goreng. Disebabkan semalam beli gulai kambing dengan gulai terung dengan sambal paru dalam acara menambah layer dagu yang sudah berlapis 3 di bulan Ramadan ni, maka bagi menyedapkan lagi selera supaya bertambah, terpaksalah buat sambal belacan goreng bagi memenuhi permintaan si dia. Resepi sambal belacan goreng ni gerenti sedap!

Ni resepi untuk 2 orang makan. Nak makan lebih, ganda je la sukatan okey? Ini bukan versi sambal nasi ayam penyet yang ada bawang or sambal belacan goreng stail jawa sebab diorang punya ada letak bawang merah dan bawang putih.

Resepi sambal belacan goreng

Bahan-bahan:

Cili padi (4 biji) - cili yang pedas giler tu
Belacan (dalam 2 inci) - kalau tak reti bajet, letak belacan tu agak-agak tak nampak kaler merah hijau cili
Secubit garam
Secubit gula - cubitan gula ni lebih sikit dari garam, bagi balance kepedasan
Tomato (1/4 hirisan)
Secubit asam jawa
Hirisan limau nipis

Cara-cara:

1. Tumbuk kesemua skali bahan di atas kecuali limau nipis. Tak yah ler lumat sangat, karang tak berasa pulak rencahnye.
2. Goreng bahan tumbuk tadi sampai naik bau dan agak kecoklatan garing.
3. Angkat. Perah limau nipis. Hidang

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails