Bahan-bahan:
4 keping kulit fucuk
80gm kacang peas
3 biji cendawan segar-dipotong
2 batang sosej
1 sudu teh halia cincang
Bahan perasa:
1/2 sudu teh garam
3/4 sudu teh gula
375 ml air-if nak kuah banyak,masukkan lebey air laa...
lada sulah secukup rasa
1/2 sudu teh minyak bijan
1 sudu teh tepung jagung
cara-cara:
1.Potong kulit tauhu.Kemudian rendam dan toskan
2.Panaskan sedikit minyak dalam kuali.Tumis halia hingga wangi
3.Masukkan sosej,cendawan,bahan perasa dan kulit fucuk
4.Masukkan air dan biar mendidih
5.Akhir sekali masukkan kacang pis dan masak hingga pekat
Ni masakan ala cina tau..so,sape2 yg tekak melayu,maybe xleh masuk kot...hehe.tapi menu ni seswai untuk jaga kesihatan or diet.
other recipe yg berkaitan ngan fucuk:
No comments:
Post a Comment