SAMBAL DAGING CINCANG
Bahan:
• 150 g daging lembu cincang
• 5 sudu minyak sayur
• 1 helai daun salam
• 1 biji tomato dicincang
• 20 mata petai, kupas, dihiris 2
• 150 ml air
Bahan yang perlu dikisar sehingga halus:
• 200 g cabai merah, buang bijinya, kukus sampai lembut
• 10 biji bawang merah
• 4 ulas bawang putih
• 20 g gula merah
• 1 sudu teh garam
Cara membuat:
i. Masak daging cincang sampai air daging kering.
ii. Panaskan minyak, tumis bahan yang dikisar dan daun salam sehingga harum dan masak.
iii. Masukkan tomato, daging, petai, dan air.
Masak sampai daging empuk, kuahnya pekat dan berminyak.
source:also tak ingat..tuan punye resepi,maaf ye!
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment