Pernah tak kekadang bila korang skip lunch or bekpes, korang rasa macam sebu je perut, lepas tu sakit kat bawah dada, menyucuk dan tak tahu nak duduk posisi camana. Paling teruk rasa loya dan muntah. Haaa, tanda-tanda tu ialah GERD = GASTROESOPHAEGAL REFLUX DISEASE. Orang kampung panggil pedih ulu hati or medu (kampung aku la tu).
Tanda macam ni ialah tanda awal yang berkemungkinan korang akan kena GASTRIK kalau tak dikawal pemakanan. Cik cik puan sekalian, walaupun terlalu busy atau nak diet skali pun, skip menu utama totally tu bukan cara yang betul! It's a BIG NO NO.
Meh nak ceta dalam bahasa kampung. Mokcik mokcik yang selalu skip kelas sains dulu-dulu mungkin tak faham kalau guna bahasa saintifik. Pedih ulu hati ni terjadi kalau bila korang tak makan, asid dalam perut (jus gaster) flowback ke dalam area saluran makanan atas (esofagus). Bila kerap sangat terjadi, dinding saluran makanan (esofagus) tadi tu akan terhakis. Tu yang jadi pedih. Tapi bab angin-angin tu aku tak tahu. Maybe sebab bila perut kosong, perut tersebut diisi oleh angin. Haaa, mula la sendawa dan nak muntah.
Excuse me, if ada medical doctor yang baca dan penjelasan aku tak etul, boleh tolong betulkan kat komen bawah ye.
Antara makanan yang boleh sebabkan penyakit pedih ulu hati ni ialah:
1. Kekacang
2. Makanan berminyak
3. Susu
4. Kopi
5. Buah-buah sitrus (limau dll)
Cara nak mengurangkan pedih ulu hati serta merta ni memang la susah kalau kat rumah korang tu takde antacid (ala, macam GAVISCON) iklan kat TV tu. Memang teruslah korang ke klinik untuk mintak ubat atau ke farmasi untuk beli GAVISCON.
Cara mengurangkan pedih ulu hati secara semula jadi ni pun tak pasti jadi ke tak. Ada orang kata:
1. Telan halia
2. Cuka epal
3. Madu
4. Soda bikarbonat
Dan apa apa je yang korang fikir ianya beralkali. Tapi yang penting, PREVENTION IS BETTER THAN CURE.
No comments:
Post a Comment